Руската секретна агенция за военно разузнаване, ГРУ, изпробва издръжливостта на западните страни със своята агресивна тактика и смели операции, подтиквайки към действие администрацията на Тръмп и някои европейски съюзници, пише

американското издание The Hill.

Администрацията на Тръмп въведе санкции спрямо няколко руски офицери от ГРУ за кибераатака и депортира от страната десетки заподозрени руски разузнавачи, работещи в САЩ, в отговор на отравянето на екс-шпионина Скрипал в Англия тази година.

Операциите на ГРУ, чиято съвременна версия е основана в началото на 1990-те години, превъзхожда традиционния шпионаж и обхваща целия спектър от агресивна дейност, пише изданието.

През 2016 година ГРУ, както считат американците, хакна сървъра на Националния комитет на Демократическата партия и, според представителите на американското разузнаване, е организирало публикуването на откраднатите писма в рамките на по-широк и координиран заговор на Москва за намеса в изборите за президент на САЩ.

Администрацията на Обама и Тръмп въведоха санкции по отношение офицери на ГРУ за намесата.

През юли специалният адвокат Робърт Мълър обвини 12 офицери от ГРУ за взлом.

«ГРУ представлява сериозна заплаха, особено в контекста на това, че ние знаем за дейността на Русия, ориентирана не само към нашите избори, но и върху демократичните институции», каза високопоставен чиновник от Държавния департамент.

ГРУ е едно от трите основни разузнавателни подразделения на Кремъл, включително ФСБ и службите за външно разузнаване, СВР.

Американците считат ГРУ за най-агресивна от трите организации. Според тях, Кремъл предпочита т.нар. тактика на сивата зона, която не съответства на характеристиките на обичайната война.

«Намираме се в друг конфликт. Това не е тази война, в която се сражавахме в Близкия Изток, или войната, която очаквахме в Европа по време на студената война», казва Джим Луис, бивш сътрудник на Държавния департамент и експерт по външна политика и разузнаване в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Администрацията на Тръмп и неговите европейски партньори се сблъскват с трудности в борбата с ГРУ, отчитайки склонността на организацията към смели операции.

Руските спецслужби, обвини в тайна, представляват ключовата ръка на външната политика на Кремъл, пише изданието.

Владимир Путин е бил офицер от разузнаването в КГБ на СССР, а след това и във ФБС.

Съобщава се, че ГРУ носи отговорност за присъединяването на Крим и за неуспешния държавен преврат в Черна гора.

(ако ГРУ участваше в «държавния преврат» в Черна гора, той щеше да бъде успешен. Това, всъщност, не беше никакъв държавен преврат, а театрална постановка на Джуканович. бел.ред.).

«Това, което правят руснаците — това всъщност е асиметрична политическа война. 

Те просто са безпощадни», казва Джон Сайфер, офицер в пенсия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;