Малко след пристигането си в литовската столицата Вилнюс — първа спирка в четиридневната му обиколка в балтийските страни — папа Франциск разкритикува, без да ги назовава, онези, «които експулсират другите» и похвали толерантността и гостоприемството на литовците, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

Папата даде преобладаващо католическа Литва за пример на международната общност и особено на Европейския съюз. Критиките му изглежда бяха насочени главно към страните от Вишеградската група (Полша, Унгария, Чехия и Словакия), чиито власти отказаха да приемат бежанците и икономическите мигранти, пристигнали масово в Гърция и Италия.

В слово пред президентския дворец в присъствието на властите и дипломатическия корпус Светият отец говори за «гласовете, които всяват разделение и противопоставяне», използвайки като инструмент несигурността или конфликтите, които «твърдят, че единственият възможен начин да се гарантира оцеляването на една цивилизация е усилието за елиминиране, заличаване или експулсиране на другите».

Тагове: ; ; ;