ХИЛЪРИ КЛИНТЪН, бивш държавен секретар на САЩ: Знаех, че Путин не беше доволен от мен, защото аз се държах така, както трябва да се държи един държавен секретар: изразявах тревогата си по повод нечестно проведените през есента на 2011 година парламентарни избори. И той даде ясно да се разбере това.
Знам, че той се отнася крайно подозрително към каквото и да е масово движение в която и да е страна, намираща около неговите граници, ако тези движения могат да доведат до ръст на демокрацията и по-тесни връзки с ЕС, а също за възможно членство в НАТО.
Разбира се, че знаех и разбирах всичко това. Но все пак допусках, че в това няма нищо лично. Не разбирах доколко лично е това, докато не се появиха всички тези документи и информация.
Считах, че всичко това е гледната точка на Русия, че руснаците се опитват да контролират възгледите на украинското ръководство, че те не могат да позволят на САЩ, на Запада, на Европа да се сближи със страната, намираща се в съседство с Русия.
Нима руснаците все още се намесват в нашата демокрация?
Те не са казали: «Супер, Хилъри Клинтън я няма, тя няма да е президент, сега си отиваме у дома».
Не, те се опиват да въздействат на това, как се гледаме един друг, как се отнасяме един към друг…
Това констатираха дори официалните лица, работещи за Тръмп — че Русия е проникнала в нашата избирателна система. (напротив, констатираха, че НЯМА данни Русия да е повлияла на изборите в САЩ, бел.ред.).
Аз бях пречка за плановете на Русия да разбие и навреди на нашата демокрация.
Бях пречка за техните усилия за установяването на по-авторитарен контрол вътре в Русия.
Те искаха да ме махнат от пътя си.
Защо те искаха да махнат от пътя си точно мене?
Сега какво искат да постигнат?
Те все още се опитва да мътят водата, все още се опитват чрез социалните мрежи да въздействат на умовете на хората…
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.msnbc.com/rachel-maddow/watch/investigations-show-russia-s-particular-interest-in-clinton-1323837507767?v=raila&
 
 

Тагове: ; ; ; ;