Съдейки по последните събития, от Източна Европа до Сирия и Китай в руската външна политика трудно може да се постави ясна линия, пише Мери Дежевски за

The Independent.

Само на Запад привикнаха да виждат във всички действия на Русия някакъв коварен план, зад който, разбира се, стои Владимир Путин.

Авторът твърди, че реалността е доста по-сложна. Именно так я възприемат в сърцето на Русия, във Воронеж, където Дежевски пристигнала за празнуването на 100-годишния юбилей на университета, в който преди 40 години били студентка на базата на студентски обмен.

Тя признава, че по руските тв канали показват същото, каквото узнава целият свят, но от руска гледна точка.

Много говорят за Сирия, за делото Скрипал,  за руско-китайските военни учения, но съвсем малко за Украйна, което изненадало журналистката.

Според нея, през 70-те години по отношение на Украйна всичко било различно, тя била на една ръка разстояние, хората постоянно пътували.

Но не и сега.

В града в момента било пълно със студенти по програмите за обмен, но не и от Украйна.

Преди три години отменили самолетните полети, транспортното обслужване е сведено до нула.

Изглежда, че на въображаемата карта на всеки руснак на мястото на Украйна има бяло петно, пише авторката.

Жителите на Русия просто не са готови да възприемат Украйна като друго страна, продължава тя.

От Воронеж авторката направила своето заключение, че, както в постсъветското време, руската външна дипломация все още търси своето място в света.

«Тя очаква уважение и се стреми да демонстрира, че може да съществува наравно с най-добрите и най-силните, в това число във военната сфера.

Но това предполага и стремеж да получи слава не само чрез проявата на военна сила, колкото до постигането на мира чрез дипломацията, пише авторката.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.independent.co.uk/voices/russians-vladimir-putin-foreign-policy-syria-china-plane-crash-idlib-buffer-zone-turkey-israel-a8545396.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;