След като руското Министерство на отбраната обвини Израел за инцидента, Путин направи обнадеждаващо изявление, в което назова случилото се «поредица от трагични случайни обстоятелства».

Както пише Haaretz, на фона на този инцидент Израел се оказа в трудна ситуация в контекста на отношенията с руснаците, което може да се отрази негативно на стратегическата свобода на действията, която имаха до момента въздушните сили.

Изданието отбелязва, че израелските изтребители са атакували обекти в Сирия, свързани с Иран.
Сирийската ПВО се опитала да прекъсне израелското нападение и случайно ударила самолета на руските ВВС.
Но Москва предпочитала да обвинява за инцидента Израел, пише изданието.
В изявлението на Министерството на отбраната на Русия се казва, че нападението на Израел е било «преднамерена провокация» и безотговорна стъпка, създала опасна ситуация.
В Израел възприеха изявлението на руското Министерство на отбраната нервно, уточнява изданието.
«Русия може да поиска от Израел по-рано да предупреждава за нападенията си, може да направи зона без полети за израелските самолети близо до руските бази в северната част на Сирия или да снабди сирийската армия с нови системи за ПВО, които до днес са били предоставяни на Асад», пише авторът на статията.
Според него, в близките дни Нетаняху ще се наложи да използва целия си опит и дипломатически талант, за да отстрани напрежението с Москва.
Ако Русия реши да демонстрира твърда реакция, това може да попречи на израелската свобода на действия в небето над Сирия, което за Израел ще е критично, завършва авторът.
Петя Паликрушева
Източник: https://www.haaretz.co.il/news/politics/1.6490045

Тагове: ; ; ; ; ;