22 септември 2018-Нюз Фронт.

Бившият министър на държавната сигурност на Грузия Игор Гиоргадзе представи нови доказателства за възможните изпитания на бактериологически оръжия в лабораторията на Лугар край Тбилиси, построена по военна програма на САЩ. Игор Гиоргадзе разказа в в интервю за Sputnik Грузия, че сега създава експертна група, за да докаже автентичността на получените от него документи.

Предварителните изводи показват, че американците са разработвали бактериологическо оръжие в Грузия и са подготвяли атаки, смята бившият шеф на грузинското разузнаване.

 

 

Лаборатория  с двойно назначение

«В лабораторията са извършвани дейностти с  двойно предназначение -.Това се вижда дори от списъка на проектите, над  които има се работи в лабораторията.

В съответствие с документите, лабораторията е сключила няколко съмнителни договори <…>

Поръчител на проучванията  не е  Министерството на здравеопазването на Грузия, а Управлението по намаляне на заплахите (Defense Threat Reduction Office — структура  на американското министерство на отбраната ( по-рано известно с името «Управление за специални оръжия) и Националното управление по адрена сигурност към Министерството на енергетиката на САЩ США (Office of Nuclear Energy, United States Department of Energy)», — коментира пред  Sputnik Грузия Игор Гиоргадзе.

 

Например, в Центърът се  провежда проучване «Получаване на генетични характеристики на щамове на чума, бруцелоза, антракс, Кримска треска», тоест, изследват се генетични характеристики на особено опасни патогени.

Друг проект се нарича «Молекулярна епидемиология на трансграничния фокус на чумата в Грузия и Азербайджан».

Тя е посветена на изследването на атипичните форми на чума в естествените резервоари на Грузия.

Според мнението на специалистите  се провежда оценка на военно-биологични характеристики.

Експертите, които вече са успели  да се запознаят с документите, твърдят, че тези щамове могат да се използват като модели с военно-биологичен потенциал за научноизследователска работа на САЩ.

 

Сумата на договора- 518 хиляди долара, а срокът на изпълнение — до края на октомври 2018 година, тоест, работата по проекта още не е свършила.

 

Има и договори, чието изпълнение е разчетено до  2019 г.одина или дори до 2021 година.

Например, договорът за организационна и техническа поддръжка на Център «Лугар» за сумата от 650 хиляди долара.

Поръчител е Институтът за научно-изследователска дейност сухопътните войски на САЩ.

А това противоречи на твърденията на представителят на Министерството на отбраната на СаЩ Ерих Пахон, че американците нямат нищо общо с лабораторията в Тбилиси.

Игор Гиоргадзе твърди, че разобличаващите документи е получил от надеждни източници, на които има пълно доверие и не се съмнява в тяхната почтеност и честност.

» За сега, със свои сили ги сортираме, разшифроваме, превеждаме, за да бъдат обнародвани на сайта ни » Грузия вчера, днес, утре «, — казва Гиоргадзе.

 

Бившият шеф на грузинското разузнаване търси екпсерти за нов екип. Гиоргадзе търси специалисти от областта на медицината, биологическото и бактериологическо оръжие. Специалистите предстои да се произнесат, явява ли се лабораторията в Тбилиси, лаборатория с двойно назначение и да докажат или опровергаят информацията за разработките и производство на забранени вещества.

» Повече от уверен съм, че сегашните власти на Грузия, за разлика от предшествениците си, никога не биха се съгласили да бъдат провеждани опити над гражданите на станата ни. И ако такива опити са провеждани, то ръководството на Грузия или не знае за това, или наивно се заблуждава. Най-вероятно, изследванията и опитите се провеждат в условия на висока секретност»,- смята бившия шеф на грузинските спецслужби.

 

Очаквайте продължение по темата в развитие.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;