Институтът за стратегически изследвания към Военния университет на САЩ в Пенсилвания публикува аналитичен доклад, в който се казва, че главната заплаха за силите на САЩ в космоса са Русия и Китай.
Доклад: главную угрозу для сил США в космосе представляют Россия и Китай

 • Според автора на доклада, Москва и Пекин имат намерение да използват космическото пространство за всевъзможни военни операции.
 • «Както и САЩ, Русия и Китай се стремят да интегрират военно-космическата си дейност в своите комбинирани военни операции.

 • Двете държави твърдят, че развитието на техния военен потенциал и създаването на мощна високотехнологична и интегрирана система за отбрана е нужно за неутрализирането на растящата от страна на САЩ и техните съюзници заплаха», се казва в документа.

 • В материала от института се твърди, че Русия и Китай са «основните съперници на САЩ», защото се стремят да постигнат военно превъзходство в космическото пространство.
 • По-рано съобщихме, че делегация от космическата администрация на Китай ще проведе с «Роскосмос» преговори за създаването на съвместна орбитална станция, сподели източник от ракетно-космическия отрасъл.

  Визитата на делегацията в Москва се планира за края на тази седмица.

  С китайските колеги ще се обсъжда въпросът за сътрудничеството в областта на пилотируемите програми», уточни източникът.

  Според него, китайската страна, която в близките години планира да пристъпи към изграждането на многомодулна космическа станция, се интересува от руския опит при продължителните космически полети и изграждането на крупни космически обекти.

  Освен това, Пекин няма редица критично важни технологии и е готов да продължи своето партньорство в замяна на тях.

  СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО

  По-рано «Роскосмос» и националната космическа администрация на Китай се договориха значително да разширят сътрудничеството в проектите за изучаване на Луната и създаването на съвместни орбитални групировки.

  Изпълнителният директор на «Роскосмос» по бизнес въпросите Антон Жиганов заяви, че Русия разчита на сътрудничеството си с Китай при създаването на свръхтежка ракета.

  Това бе потвърдено от генералния секретар на китайската национална космическа администрация Юйлун Тян.

  Китайската орбитална станция

  През 2011 година Китай стана третата страна след СССР и САЩ, която пусна своя орбитална станция.

  «Тянгун-1» («Небесен дворец — 1»), която неотдавна излезе от орбита, е аналогична на станциите на СССР от серията «Алмаз» и «Салют», тя е предназначена за отработката на процесите на стиковка с космически кораби и тестиране на системите за автономно жизнеобезпечение на космонавтите.

  «Тянгун-1» бе посетена от три експедиции — през  2011, 2012 и 2013 години.

  През 2016 година връзката със станцията бе изгубена.

  През 2016 година Китай пусна станцията  «Тянгун-2». Както и първата, тя бе посещаема, а не постоянно обитаема.

  През 2020 година Китай планира да започне изграждането на многомодулна станция.

  Тя трябва да има три части и два стиковъчни възела за космически кораби или за добавяне на нови модули.
  Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ;