Честваме Деня на независимостта на България. Празникът се отбелязва в цялата страна, като център на тържествата е Велико Търново. Това съобщи Българското национално радио.

В словото си заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов посочи, че има събития в историята, в които няма блясък, няма битки, няма гръм, няма герои, но те са записани със златни букви в историята на народите, защото дават нов път, отварят нова светлина.

В словото си заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов посочи, че има събития в историята, в които няма блясък, няма битки, няма гръм, няма герои, но те са записани със златни букви в историята на народите, защото дават нов път, отварят нова светлина.

«Дедите ни имаха смелостта да обявят Съединението. Дедите ни имаха силата да обявят независимост. Те ни завещаха да бъдем единни, неделими, те ни завещаха да бъдем горди, непокорни и независими. А ние — ние какво ще завещаем на поколенията след нас? Честит празник, скъпи сънародници».

На тържествената церемония в старопрестолния град бяха прочетени поздравителни адреси от президента Румен Радев и от министър- председателят Бойко Борисов.

Тържествата във Велико Търново започнаха с тържествена литургия в църквата „Св. 40 мъченици“, където бяха благословени и бойните знамена на България.

В крепостта „Царевец“ с военен ритуал беше издигнат българският трибагреник.

На 22-ри септември 1908-ма година княз Фердинанд Първи прочита манифеста, с който обявява България за независимо царство. Този държавнически акт беше пресъздаден отново.

За първи път едновременно бяха издигнати националните флагове в крепостите «Царевец» и «Трапезица». Стотици великотърновци се включиха в честванията.

100 години след поставянето му, днес ще бъде открит възстановеният Багрилов надпис в скалите на хълма Света гора. Скулпторът Денислав Сираков направи новата плоча:

«5,40 метра височина, 2.70 метра широчина. Доста голямо съоръжение за времето си, то е било изчукано на ръка, с изпъкнали релефи, които са били абсолютно заличени 1945 година.»

Кулминацията на тържествата е от 19,30 часа, когато започва тържествената заря-проверка на площад Цар Асен I, която БНР ще предаде пряко.

В София тържествата за отбелязване на Деня на независимостта започнаха на площад «Княз Александър Първи».

В чест на празника пред парадния вход на Министерството на отбраната са изложени образци на бойна техника и въоръжение на съвременната българска армия.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че инициативата се провежда в 17 града в страната.

«В тези комерсиални времена, когато хората се интересуват преди всичко от високите си доходи, е хубаво по някакъв начин да покажем, че войнската професия, макар и към момента все още недобре платена, все пак е достойна и заслужава уважение».

Старши лейтенант Веселин Станков от бригандно командване-Благоевград обясни идеята на инициативата:

«Това е част от инициативата на Министерство на отбраната — «Това сме ние». Да покажем на обществото, че ние не сме една капсулована структура, ние сме реални хора, които изпълняваме задачи в мирно и във военно време».

Днес Националният военно-исторически музей е с вход свободен.

Във Враца празникът се отбелязва с издигане на националния флаг, демонстрации на военна техника и концерт-спектакъл. Тържествената церемония за празника събира събере на площад «Христо Ботев» официални лица, военни, духовници, общественици и граждани.

Образци от въоръжението и екипировката на сухопътните войски, част от които е врачанското поделение, са показани за празника в парка пред Военния клуб в града.

На площад «Христо Ботев» в концерта-спектакъл «110 години независима България» ще участва изпълнителни от всички общини във Врачанска област.

Плевен отбелязва Деня на независимостта с тържествен ритуал и концерти. За първи път на централния площад показват част от военната техника на различни формирования в Плевенския гарнизон.

Денят се отбелязава пред паметната плоча на площад «Стефан Стамболов» с тържествен ритуал.

За първи път на централния площад «Възраждане» по случай националния празник в отбелязване на 100 години от Дойранската епопея, Единният център за начална военна подготовка показва военна техника на формированията от плевенския гарнизон. Началникът полк. Николай Бешев каза по-рано:

«Ще бъдат показани най-важните и по-съвременни образци оръжие, така че с радост бихме открехнали, бих казал, класифицираността  на нашата дейност към гражданите — да видят средствата, които се отделят от данъците за поддържането на българската армия къде отиват, с какво разполага българската армия.»

В Ямбол участие вземат представителна част от 42-ри механизиран батальон. А в Музея на бойната слава посещенията са безплатни. В 10.00 в района на Музея на бойната слава военнослужещите експонираха основни образци на въоръжение и техника, използвани в момента в българската армия. В музея задължително трябва да бъдат видени и най-ценните експонати, препоръча директорът Милчо Начев.

„Най-голям интерес предизвикват картечното гнездо, танковете, самолетите“.

Ден на отворените врати е обявен и в културно-информационния център „Безистена“.

Тежка военна техника е показана и в центъра на Сливен днес по повод празника на независимостта. В празничния ден центърът за подготовка на специалисти организира показ на техника образци екипировка и въоръжение на съвременната българска армия. Гражданите могат да видят боен танк Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица, джипове и камиони, както и образци на леко стрелково оръжие — пистолети, автомати, снайпери и гранатомети. Военният духов оркестър  изпълнява известни военни маршове, свързани с празника.

В програмата е предвиден концерт на ансамбъла за народни песни и танци.

Празничната програма по повод Деня на независимостта започна в Търговище с ритуал по издигане на националното знаме.

След церемонията гражданите и гостите на града с безплатен транспорт, осигурен от общината, могат да отидат до село Осен, където ще се състои традиционният общински празник «Под крушата на осенската поляна». Самодейни състави от пенсионерски клубове и читалища от община Търговище са подготвили възстановки на автентични народни традиции и обичаи.

По време на празника ще бъдат определени и победителите от кулинарния конкурс за сладкиш и напитка с круша на тема «Майсторлък с круши.»

Тагове: ; ;