Малко след пристигането си в литовската столицата Вилнюс — първа спирка в четиридневната му обиколка в балтийските страни — папа Франциск разкритикува, без да ги назовава, онези, «които експулсират другите» и похвали толерантността и гостоприемството на литовците, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

Франциск засегна и един от основните проблеми в балтийските страни — емиграцията на младите хора. Той призова литовците да обърнат «специално внимание на най-младите, които са не само са бъдещето, а и настоящето на страната си, ако останат свързани с корените на народа».
Следобед на площада с катедралата в столицата папата ще се срещне с младежи, родени след като Литва става отново независима.

Посрещайки Франциск, литовската президентката Далия Грибаускайте му благодари за посещението в страната в годината, когато се отбелязва стогодишнината от обявяването на независимост и припомни, че Ватиканът — сред първите, признали литовската държава — никога не е приел окупацията й от СССР.

Тя отбеляза като особено символичен факта, че Франциск е в Литва в деня, когато страната почита жертвите на нацисткия геноцид над евреите.
До 1940 г. в Литва са живели над 200 000 евреи, а Вилнюс бил наричан «Северния Ерусалим». По време на нацистката окупация между 1941 и 1944 г. почти всички евреи били избити