След инцидента с руския самолет Ил-20 в Сирия Израел едва ли ще може свободно да използва въздушното пространство на Сирия. До този извод стигна израелският експерт Яков Кедми.

«Между Израел и Русия имаше споразумение за това, че действията на Израел във въздушното пространство на Сирия няма да заплашват живота на руските военни и на мирните жители.

Израел наруши този ангажимент.

Какво ще стане по-нататък, ще зависи от позициите на Израел.

По-вероятно Израел няма да може да използва свободно въздушното пространство над Сирия», заяви Яков Кедми.

По-рано представители на Армията на отбраната на Израел (ЦАХАЛ) заявиха, че Израел ще сподели цялата информация за инцидента с Москва.

Израелската делегация изрази съжаление по повод гибелта на руските военни, тя прехвърли вината за това на Дамаск и Техеран.

«Нападението на Израел само по себе си, независимо от последствията, беше безотговорна стъпка, защото на територията на Сирия няма нито един обект, който би могъл да бъде използван от Иран, и чието разрушаване би оправдало нападението на Израел и заплахата, създадена от ВВС на Израел за руските военни», заяви Кедми.

Припомняме, че военните от авиобазата Хмеймим в Сирия изгубиха връзка с екипажа на руския самолет Ил-20 в понеделник.

В същото време израелските изтребители F-16 извършваха атака в провинция Латакия. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че израелските изтребители преднамерено са създали ситуацията, използвайки руския самолет като жив щит срещу ракетите на сирийската ПВО.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;