Най-голямото хърватско издание коментира резултатите от руските военни учения «Изток-2018». Изданието подчертава, че съвременната армия на Русия няма нищо общо с тази, която страната е наследила от СССР.

Според автора на статията от вестник Večernji List, макар руската военна доктрина значително да се е променила след разпада на Съветския съюз, то армията на Русия остава една от най-големите по брой в света и е абсолютен лидер по брой танкове.

Мащабните промени в руската армия започнаха през 2012 година, допълва изданието.

Фундаментална стана пълната реорганизация на структурата и командването на сухопътните сили, пише изданието.

«Но това беше само началото. Руската армия започна да се трансформира от структурите, притежаващи гола физическа сила и разчитащи на щиковете и пушечното месо, в опитни, високоефективни и технологично лидерски въоръжени сили», заяви авторът на статията.

Той отбелязва, че Русия, подготвяйки своята армия за завръщането й на световната геополитическа арена, е съсредоточила вниманието си върху цяла поредица от специфични области, които са убегнали от вниманието на Запада, отбелязва авторът на статията.

Но най-значителните достижения на Русия са в радиолектронната борба, кибервойната и употребата на високотехнологични системи.

«Ръстът на руската военна мощ не е спрял, това е продължителен процес. Но вече е ясно, че руските въоръжени сили вече не са неугледна маса хора и не са пушечно месо, а армия, която може да се противопостави на своите противници на най-съвременно ниво що се отнася до технологиите и оперативността», пише авторът.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ;