Унгария може и да не бъде наказана с отнемане на право на глас в Съвета на Европейския съюз. Това стана ясно по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси. Това съобщи Българското национално радио.

Генка Георгиева от Министерството на външните работи обясни, че тъй като процедурата се задейства за първи път, е необходимо правно тълкувание на текстовете.

Такова е поискано от австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз и казусът ще бъде разгледан на Съвета по общи въпроси, когато юристите се произнесат.

Европейските санкции за неспазване на върховенството на закона са втори етап от процедурата, обясни Генка Георгиева от външното ни министерство. Тя поясни при първия етап:

„Препоръки, които Съветът приема, към засегнатата държава и след това той се задължава да следи изпълнението на тези препоръки“.

Тези препоръки се приемат минимум с 22 гласа и след изслушване на засегната страна. Георгиева обърна внимание, че ако се стигне до следваща мярка, отново се минава през гласуване и изслушване на съответната държава.

Лишаването на съответната държава-членка от право на глас в Съвета е най-тежката санкция. При това обаче нейните задължения по договорите, при другите права и задължения, остават незасегнати“.

Правните разяснения бяха изискани от Министерството на външните работи заради настояването страната ни да изготви специална позиция по казуса с Унгария.

Тагове: ; ; ;