Руските и турските военни са съгласували конкретните граници на демилитаризираната зона в сирийската провинция Идлиб, заяви днес в Сараево руският външен министър Сергей Лавров, съобщава ТАСС, предаде БТА.

Той каза, че вчера руските и турските военни са съгласували конкретните граници на демилитаразираната зона и затова изпълнението на договореностите от Сочи /между президентите на Русия и Турция — бел.ТАСС/ се намира в активен стадий.

На среща в Сочи в понеделелник президентите на Русия и Турция — Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, преодоляха разногласията си във връзка със съдбата на провинция Идлиб, заплашена от офанзива на сирийския режим, и обявиха създаване до 15 октомври на демилитаразирана зона под руско-турски контрол, припомня АФП.

Демилитаризираната зона с ширина от 15-20 километра, във форма на подкова, трябва да служи за буферна зона между териториите, контролирани от бунтовниците, и зоните, намиращи се под контрола на правителствените сили.

Всички тежки оръжия трябва да бъдат изтеглени от зоната. Джихадистите също трябва да напуснат зоната.

Зоната «цели преди всичко да се изокрени терористичната заплаха. Това е междинна, но необходима мярка, тъй като създаването на такава зона ще позволи да се избегне продължаване на стрелбата от зоната за деескалация в Идлиб към позициите на сирийските сили и руската база Хмеймим, заяви Лавров, цитиран от АФП.

Агенциите на ООН и хуманитарните организации бяха отправили предупреждение за «кървава баня» в Идлиб в случай на офанзива на сирийския режим и се опасяваха от хуманитарна катастрофа.

Около 3 млн. души, половината от които вече са разселени от други райони на Сирия, живеят в Идлиб и в малки райони под бунтовнически контрол в съседство, според ООН.

Тагове: ; ; ; ; ; ;