21 септември 2018-Нюз Фронт.

Съединените щати обвиниха Иран, че са сред «лидерите» в спонсорството на тероризма, като посочиха шестте държави, в които, по твърденията на САЩ Иран разпалва насилие.

 

В ежегодния си обзор Държавния департамент на САЩ обвини Иран. Сред шестте страни, които според версията на американските дипломати, има «намеса» от страна на Иран са посочени: Либия, Сирия, Ирак, Йемен, Бахрейн и Афганистан.

 

Но през 2018 година в много части от Близкия изток настъпиха огромни промени.

Сирийската война утихва, изборите в Ирак показаха нарастващата популярност на Муктад ал-Садр-антиамериканист.

Ливан остава стабилен с военното присъствие на Хизбула. Бахрейн остава стабилен с шиитско мнозинство и сунитска монархия, с малко помощ от Саудитска Арабия, а ситуацията в Афганистан остава нестабилна, въпреки «борещите се»  американци на територията на страната.

В Йемен,  конфликта само  се влошава, все повече и повече цивилни са убити от  боби американско производство, пуснати  предимно от  Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Ако четем западната преса, става трудно да се отдели фактът от фантастиката.

Иран наистина ли подкрепя правителството на хуситите в Йемен? Дали Хизбула наистина е терористична групировка или е антитерористична група?

На тези въпроси отговори доцентът по английската литература и източни науки  от уТехеранския университет. Декан на катедрата за международни изследвания Сейд Мохамед Маранди в интервю за агенция «Спутник». Експертът разгледа ситуацията в  страните, изброени от Държавния департамент на САЩ, и очертасъвременната картина на ситуацията днес.

 

Ливан

«Хизбула» е създадена, след като Израел нахлу в Ливан през 2006 г. — това беше организацията на Националното съпротивление и освободи южната част на Ливан, принуждавайки израелските войски да напуснат страната. «По този начин създаването на «Хизбула» е резултат от израелско насилие, но по никакъв начин няма нищо с иранско такова», каза Маранди.

 

 

 

Сирия

Подобна ситуация се случва в Сирия, където с  подкрепетата на Запада, Саудитска Арабия и Израел, различни незаконни въоръжени групи и терористични групи като «Ал Кайда» * ИДИЛ * и «Джебхат-ан-Нустра» * проведедоха  антиправителствена кампания, с надеждата да превземат арабската държава и да отстранят Башар Асад от поста президент на Сирия.

Във войната срещу тероризма в Сирия, законна помощ на Дамаск оказаха  руските военни и ирански военни съветници, които бяха поканени от правителството на Сирия.

«В действителност, държавите, които са допринесли за насилието в тези страни, като Ирак, Сирия и Ливан са страните, които насърчават уахабизма. Това е същото нещо, което се случи в Афганистан през 80-те години. Съединените щати и Саудитска Арабия създадоха екстремистите в Афганистан, и сега те повторят същата схема  и в Сирия, «- каза експертът.

 

 

 

Ирак

«Целият проблем на западните медии е, че те предоставят информация по начин, който Вашингтон желае. Например, те казаха, че опонентите на Иран са спечелили изборите в Ирак.

Но виждаме, че въпреки огромния натиск на Съединените щати, проамериканският кандидат, който понастоящем заема постта  министър-председателя на Ирак, няма шанс да остане на поста си «, каза Маранди.

Според експерта, демократичните избори се проведоха в Ирак, а САЩ  просто не искат да приемат резултатите от изборите, тъй като тази картина е неудобна за Съединените щати.

 

 

Йемен

Иранците дори нямат реално присъствие там, защото Йемен е  заобиколен от американци и саудитци. Американците и саудитците са направили нещо безпрецедентно в съвременната история на човечеството, т.е. те са наложили масов глад в цялата страна, за да поставят  хората на колене.

«Саудитците бомбардираха училища, болници, училищни автобуси с деца. Десетки хиляди хора загинаха в резултат на тази война. Саудитска Арабия използва американски оръжия «, каза Маранди.

 

Бахрейн

«Ситуацията с Бахрейн е проста. САЩ подкрепят правителството, което потиска волята на хората. Саудитите помагат на властите на Бахрейн да останат на власт до ден днешен «, обясни експертът.

 

Афганистан

 

В случая с Афганистан, според експерта, ситуацията е нелепа.

 

Организацията «Талибан * имат  уахабитска идеология, както е в Саудитска Арабия.

Единствените две страни в света, официално признали  «Талибан» *, са Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (и двете страни са съюзници на Съединените щати — бел.ред).

Каква идеология има талибаните? — уахабизъм. Каква е идеологията на ИДИЛ *? — уахабизъм.

Каква е идеологията на Ал Кайда *? — уахабизъм.

 

Всички тези групировки  и организации получават подкрепа на идеологията  от един от ключовите американски съюзници в региона — Саудитска Арабия «, казва експертът.

В заключениее , Маранди отбеляза, че единственият отговор на въпроса кой наистина е световният лидер в спонсорирането  на тероризма е Съединените щати.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;