21 септември 2018-Нюз Фронт.

«Мюсюлманите се сплотиха по пътя към установяването на Шариата … Пакистан, Афганистан и най-вероятно Лондон-истан, мои скъпи мюсюлмански приятели «, е едно от изреченията на Чоудари, проповедник, който в просължение на 20 години стоеше с мегафон пред  джамии, посолства и полицейски участъци, успявайки да посее с речите си раздор между мюсюлмани и всички останали граждани на Великобритания.

 

Докато, през 2016 година съдът не го призна за виновен в подкрепата на терористичната фрупировка «Ислямска държава», като го изпрати в затвора за 5 години.

На половината от ефективната присъда, Чоудари обаче излиза на свобода.

 

Причината за предсрочното му освобождаване е това, че полицията не е успяла да намери директна връзка между него и терористите. Както се казва 1:0 в полза на ИДИЛ.

Чоудари е идеен лидер на терористичната групировка  Ал-Мухаджирун, чиято цел е установяването на Шариата на територията на Обединеното Кралство. Групировката е свързана с редица тереористични атаки и заговори на територията на Великобритания, през 2000. Сред тях са атентатът на Лондонския мост, в който загинаха 52 души.

Но при всичко това полицията на Великобритания ще освободи Чоудари и десетки други негови привърженици от екстремистката групировка още следващия месец, поради липса на достатъчно доказателства.

Тъкмо като излязат на свобода и успеят да извършат пореден атентат, или загинат още невинни хора, може би ще се съберат доказателства. А до тогава, министърът по сигурността на Великобритания обеща, че правителството ще продължи да следи освободените терористи.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ;