Американския президент Доналд Тръмп възложи на Министерството на правосъдието на САЩ да разсекрети част от материалите по разследването за руската намеса в изборите през 2016 година, пише The Washington Post.
Както отбелязва изданието, със своето решение Тръмп рискува да провокира сблъсък с официалните лица от федералните правоохранителни органи, които са против публикуването на информация по все още продължаващото следствие.
В изявлението на Белия дом се казва, че президентът на САЩ се е разпоредил незабавно да се разсекретят и част от секретните акции за следене на Картър Пейдж, който по време на предизборната надпревара бе съветник на Тръмп.
Американският лидер също е дал разпореждане да се публикуват при открит достъп нередактираните съобщения на редица бивши високопоставени сътрудници на Министерството на правосъдието и ФБР, включително тези на екс-директора на ФБР Джеймс Коми и неговия заместник Андрю Макабе.
В продължение на няколко месеца консервативно настроените членове на конгреса на САЩ призоваваха Министерството на правосъдието да публикува свързаните с Русия материали.
Много от тях дори обвиняваха ведомството в скриване на информацията, която може да дискредитира разследването, оглавявано от спецпрокурора Робърт Мълър.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ;