След смяната на властта в Киев народният депутат Евгений Балицкий обеща да заведе дело в Хага срещу онези политици, които организирали водната блокада на Крим.

За това съобщи Rueconomics.

Той разкритикува подхода на украинските власти спрямо Крим и Донбас след като Киев изгуби контрола си над тези територии. Особено възмущение предизвиква в Балицкий преграждането на северно-кримския канал от украинската страна, по който Крим получаваше вода от Днепър.

Според него хората, които са взели решението за водната блокада на Крим, трябва да бъдат съдени в Хага за организиране на геноцид. Според него, прясната вода е основна необходимост за човека, а опитите на Украйна да лишат населението на полуострова от вода поставя знак за равенство между «блокадата» и Голодомора.

«Защо водната блокада да не е глад, да не е геноцид срещу населението от Крим? Те ще отговорят за това. Когато властта се смени, когато се смени президентът, аз лично ще подам съдебен иск в Хага срещу хората, които лишиха кримчани от възможността да получат насъщна необходимост», обеща Балицкий.

 

 

Тагове: ; ; ; ;