България ще излезе с официална позиция за санкциите, които Брюксел иска да наложи на Унгария, след гласуване на категорично решение на Министерския съвет /МС/, каза днес във Варна вицепремиерът Валери Симеонов. Това съобщи БТА.

Той уточни, че членовете на кабинета са обединени около единна позиция, но предстои изготвянето на официалното становище.

Нека не забравяме, че в ЕС членуват независими държави и не бива да има налагане на становища, особено когато става дума за санкции, каза вицепремиерът.

По думите му България винаги трябва да отстоява собствените си национални интереси.

Предложението за санкции срещу Унгария е без мотиви, а с общи приказки не е редно дори да се влиза в такава процедура, камо ли да се налага, посочи Симеонов.

За ситуацията в страната и оставките на тримата министри вицепремиерът посочи, че не е добре, когато институциите водят война помежду си пред очите на цялото общество.

Не е редно властите да демострират противоречия, защото всичко постигнато като добри резултати може да бъде съсипано от дребнави караници, допълни Симеонов.

Той посочи още, че не бива личните отношения между държавни мъже да рефлектират върху изпълнението на задълженията им.

На въпрос дали опозицията има капацитет да предизвика предсрочни парламентарни избори, вицепремиерът посочи, че ако това беше така, вотът отдавна щеше да е факт.

Тагове: ; ;