20 септември 2018-Нюз Фронт.

САЩ правят грандиозни планове по «укротяване на опърничавата» като насочват вниманието си към медийното пространство на сърбите.

Правителствената агенция на САЩ по международно развитие планира да пусне в действие нов проект по работата на медиите в Сърбия, в рамките на който се планира американците да учат сърбите как да се «ориентират» в медийното пространство.

 

«Въпросната програма  за подкрепа на инициативите и партньорствата в областта на средствата за масова информация е насочена към развиването на навици за ориентация сред гражданите на Сърбия в медийното пространство, обществено-политическият живот на съвременното общество»,- се казва в документа изготвен от правителствената агенция на САЩ.

 

Оформено така, звучи, като истинска проява на грижа, за горките сърби, които ако не е тази програма за ориентация, не могат да се оправят с новините, които четат. Явно САЩ искат да се пгрижат именно в посока на това не само какво да четат, как и но и какво да си мислят след прочетеното. Смели амбиции.

Вашингтон смята да осигурява на сърбите «достоверна информация», която сега е жизнено важна, според САЩ за «развитието на стабилни и демократични общества».

В рамките на въпросната инициатива  USAID ще подрепя гражданското общество за » повишаване на обективната информация в медиите», а също така ще следи за спазването на професионалните стандарти за журналистика.

Мило нали? След бомбардировките на НАТО от 1999 това е най- милият жест от страна на САЩ към сърбите- вземането на медийния контрол за да диктува как да мислят.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;