За N-ти път руското външно министерство обръща вниманието на ЕС , че «трансформирането на косовските сили за сигурност в пълноценни въоръжени сили» чрез техните външни патрони, независимо от позицията на Белград и косовските сърби, е изключително опасно за стабилността на Балканите».

Това съобщава Eadaily.

Руското външно министерство напомни, че подобна стъпка нарушава изискванията на Регламент 1244 на Съвета за сигурност на ООН, който определя престоя в провинцията изключително и само на многонационални контингенти под международен контрол.

«Създаването на косовска армия е в противоречие с международната правна архитектура на сигурността на европейския континент като цяло, по-специално с Флорентинското споразумение, което има за цел да подкрепи регионалната стабилност със съдействието на ОССЕ.

Новият силов компонент в лицето на косовските въоръжени сили на територията на един от участниците във флорентинското споразумение — Сърбия — ще означава появата на армейска структура извън контрола на властите на страната «, подчертава Министерството на информацията и печата на руското външно министерство.

Тагове: ; ; ; ;