Министър-председателят е оторизиран да изрази позиция, той представлява България пред Съвета на ЕС.

Но и аз, както и вие сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции — едната е за пред българската публика, а другата е за пред Съвета на ЕС.

Така президентът Румен Радев отговори пред медиите на въпрос каква е неговата позиция по отношение на санкциите, които ЕП предлага на Съвета на ЕС да наложи на Унгария. И отбеляза, че такова амбивалентно поведение на премиера не може да тълкува. Това съобщи БТА.
Президентът обаче каза, че «изключването и запушването на устата не са европейски принципи, те работят против самия ЕС».
За кандидатурата на Младен Маринов за вътрешен министър, която в момента се гласува от парламента, държавният глава каза, че не разбира решението за това предложение.

«Парадоксално е, премиерът маха министъра на вътрешните работи заради «мърлявата», както той се изрази работа на полицията, а по закон тази работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно заради тази мърлява работа се предлага за министър», заяви президентът Румен Радев.
И отбеляза, че склоняването на правителството да изпълни съгласувателната процедура по предложението на Маринов е «малка, но важна крачка напред, в пътя към и битката за законност».
Президентът отрече правосъдният министър Цецка Цачева да е била предлагана за посланик. Той обаче отбеляза, че са постъпвали при него други имена, които е отхвърлил.
Държавният глава каза още, че вече проучва различни варианти за свой кандидат за Конституционния съд. Като допълни, че този човек трябва да има не само високи професионални, но и високи морални качества, и възможностите и умението да отстоява своята позиция.

Тагове: ; ; ; ; ; ;