Американските ВВС не съответстват на изискванията на вероятните конфликти на бъдещето, налице са технически проблеми, има дефицит на подготвен персонал, това, позовавайки се на изследователския център  RAND и Сметната палата на САЩ съобщава порталът The National Interest.

Както отбелязва изданието, изследването рисува «мрачната картина» на нещата в американската авиация.

Специалистите са проучили потенциала на ВВС на САЩ в четири вероятни конфликта на бъдещето; нова «Студена война» с Русия или Китай с крупен и неголям регионален конфликт, при операции по принуждаване към мир с въвеждането на зони без полети, а също в кампании за борба с въстаници.

Аналитиците, опирайки се на данните от предишните операции на американските ВВС, оценяват техните възможности в осем различни задачи, включително завоюване на превъзходство във въздуха, нанасянето на въздушни удари и транспортно обезпечаване.

Според RAND, практически нито в един от сценариите американската авиация не е успяла да достигне 100 % успех, отбелязва  The National Interest.

При продължителен регионален конфликт процентът на успешните въздушни атаки и въздушните удари е общо 62% и 65% съответствено, пише списанието.

Както посочват аналитиците, сценарият с най-малка вероятност от пряк боен сблъсък за ВВС на САЩ е най-проблемен.

В операциите по принуждаване към мир американската авиация може да обезпечи само 29 % от потребностите в областта на разузнаването, 40 % в мисиите със специално предназначение и 46  % от нанасянето на бомбени удари, се отбелязва в статията.

Причините за подобни незавидни резултати, според аналитиците, са сериозни проблеми в техническото обслужване на самолетите, а също дефицитът на подготвени кадри, пише списанието.

По-рано The National Interest направи списък на най-лошите реактивни изтребители за цялата история на съществуването на американските ВВС.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ;