20 септември 2018-Нюз Фронт.

Иран отхвърли предложението на САЩ за преговори, като заяви, че Вашингтон е нарушил условията на последната голяма сделка, за която се споразумяха, и по-конкретно за ядреното споразумение от 2015 г.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп извади САЩ от  ядреното споразумение през май тази година, което сдържаше атомната дейност на Иран в обмен на освобождаване от санкциите.

 

 

Специалният посланник на САЩ по Иран Брайън Хук заяви в сряда, че Вашингтон  иска да води преговори за договор, който да включва програмата за балистични ракети на Техеран и нейното регионално поведение. Хук каза, че новата сделка, която Вашингтон се надяваше да подпише с Иран, няма да бъде «лично споразумение между двете правителства».

» САЩ също така нарушиха договорните си задължения…Изглежда САЩ се подиграват, като приовават за мир»,- написа в Twitter-a си външният министър на Иран Мохаммад Зариф

 

Пет други световни държави, които подписаха споразумението от 2015 година с Иран — Франция, Германия, Великобритания, Китай и Русия, се опитаха да го спасят, заявявайки, че това дава най-добрия шанс за спирането на  Иран при разработването на ядрена бомба. Техеран също така твърди, че ядрената му работа е насочена към производство на електроенергия и други мирни цели.

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;