Българското правителство ще изготви позиция срещу започнатата от европарламента процедура за безпрецедентни санкции срещу Унгария. Мнозинството евродепутати смятат, че Будапеща нарушава основни принципи на Европейския съюз. Това съобщи БНР.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че предложението на «Патриотите» за позиция, която е против налагането на санкции на Унгария, е прието единодушно от министрите:

«Процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на Европейския съюз за започване на процедура срещу Унгария по член 7-и от Договора за Европейския съюз. Това предложение беше прието.

Ние смятаме, че това е нарушение на суверенитета на равноправна страна-членка на Европейския съюз. Както днеска това се прокарва срещу Унгария, а има подобни опити подобни решения да бъдат взети срещу Полша, утре по някакъв повод — дори вземете Джендърската конвенция — някой може да предложи подобно решение да бъде гласувано срещу България…

Част от аргументите са, че Унгария нарушавала общите европейски ценности и въвеждаме репресивна мярка срещу една държава, която групи от либерални политици обвиняват, че се управлявала авторитарно. 70 процента от населението, две трети от населението в Унгария, гласува за Орбан.

Вицепремиерът Валери Симеонов допълни:
«Ние не можем да бъдем съпричастни с опитите по обществено мнение да бъдат налагани санкции на която и да било държава, защото утре тази държава може да бъде и България».
Каракачанов направи и аналогия в качеството си на историк:
«1956-а година съветската окупация там беше точно пак заради подобни аргументи — че Унгария нарушавала социалистическите принципи на морал и ценностна система».
След като правителството изготви позицията си, тя трябва да бъде утвърдена и от Народното събрание.

Според мнозинството в европарламента Будапеща нарушава основни принципи на Евросъюза, като свободата на словото. Правителствата на Чехия и Полша вече се обявиха срещу решението.

 

Тагове: ; ; ; ;