Премиерът на Армения Никол Пашинян се оказа пред сериозен кръстопът: да отиде ли на откриването на сесията на Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк и да си направи поредния пиар или да направи същото на изборите за кмет на арменската столица.

Съдейки по решението му, той е предпочел Ереван, откъдето веднага след демонстративното участие в изборния процес, ще замине за САЩ.

Но какво стои зад това решение?
Фактът, че, както и да раздуваха арменските СМИ темата за участието на премиера в 73-та сесия на ООН, всъщност ролята на Пашинян е крайно мизерна.

Генералната асамблея ще се превърне буквално в поле за световните лидери, там самотният арменски президент просто няма работа.

Не са планирани и никакви други срещи в САЩ.

Разговор с Доналд Тръмп така и не беше докрай съгласуван.

Но в Ереван Пашинян го очаква пренеприятен удар.

Социологическото допитване, проведено в навечерието на изборите, показва, че 37 % от респондентите дават предпочитанията си на «Процъфтяваща Армения», още 22 % на реформисите и само 18 %  подкрепят блока на Пашинян.

Затова чрез своята показателна визита Пашинян реши да извърши отчаян опит да агитира час от електората на своя страна.

Официално той заяви следното:
«Казаха ми, че трябва да замина на 20 или 21 септември, за да взема участие в сесията на Генералната асамблея на ООН, но аз реших да организирам нещата така, че сутринта да гласувам и след това да замина с чувство на изпълнен граждански дълг».

 

 

 

Тагове: ; ;