Словакия - Илияна Йотова - Андрей Киска - среща

Снимка: БТА

    «В наше лице България има верен приятел и може да разчита на нашата подкрепа за Шенген и еврозоната.» Това заяви президентът на Словашката република Андрей Киска на среща с вицепрезидента Илияна Йотова, която е на посещение в Братислава, съобщи прессекретариатът на президента на Република България.

Това съобщи БТА.

Киска поздрави страната ни за успешното председателство на Съвета на Европейския съюз. На срещата бе изразено общото мнение, че на страните от Западните Балкани трябва да им бъде предложена визия за реална евроинтеграция и заедно с държавите членки да работят за развитието на ЕС.

Българският вицепрезидент изрази надежда следващите председатели на Съвета на ЕС да продължат започнатата от България политика към тези страни.
Предизвикателствата и бъдещето на ЕС бяха обсъдени на срещата. Основен проблем е миграцията.

«Надявам се след европейските избори догодина да се появят силни лидери с идеи, които да работят за нова, преструктурирана политика за миграцията», заяви Илияна Йотова.

«Популизмът набира все повече сила, тъй като предлага лесни отговори на трудните въпроси и разчита много на страха», отбеляза Андрей Киска.

«Трябва да отстояваме позициите и интересите на Централна и Източна Европа в рамките на ЕС, защото не сме постигнали още така желаното равноправие и солидарност», подчерта на свой ред вицепрезидентът.

Като общи за България и Словашката република бяха определени проблемите с демографията и липсата на работна ръка.

Тагове: ; ; ; ; ; ;