Израелските медии коментираха катастрофата на руския самолет Ил-20 в сирийската провинция Латакия, която се случи в резултат на действията на авиацията на ЦАХАЛ, признавайки, че отчасти вината наистина е на Йерусалим.

Според автора на статията от изданието Haaretz, , инцидентът «би могъл да бъде частично провокиран (умишлено) от закъснялото уведомление от Израел», както и от редица фактори, между които, според кореспондента, са възможни и несъгласувани действия между Русия и Сирия.

Изданието стига до извода, че Израел вероятно при всички случаи ще бъде принуден в близко бъдеще да ограничи военната си дейност в Сирия и «публично да понесе вината за случилото се».

Изданието Jerusalem Post от своя страна отбелязва, че в миналото реториката на Москва относно Ерусалим след инцидентите, свързани с израелската авиация, не е била толкова яростна.

Същевременно изданието признава, че версията, според която израелските военновъздушни сили са можели умишлено да приложат военна «хитрост», за да заблудят сирийските военновъздушни сили, не е безсмислена, тъй като известяването по горещата линия до руската страна за атаката е дошло по-малко от минута преди атаката , което не е позволило своевременното изместване на Ил-20 в безопасна зона.

Както завърша Jerusalem Post, трагедията създава проблеми за Израел, тъй като съществува заплаха «крехкото равновесие да се промени». Според публикацията, Русия посочва, че инцидентът не е грешка, а е пряк резултат от израелските въздушни удари срещу Сирия.

Вестникът «Едиот Ахронот», за разлика от гореспоменатите публикации, нарича неоправдана версията за умишлена израелска провокация и обвинява сирийските правителствени войски за инцидента.

В същото време опасения за изданието предизвикват само слуховете за вероятната доставка на сирийската армия на зенитните комплекси С-300, които могат да усложнят дейността на израелската авиация в региона.

Руският самолет-разузнавач Ил-20 бе свален в нощта на 18 септември в близост до брега на Средиземно море. В същото време четири израелски изтребители F-16 нападнаха сирийски цели на територията на провинция Латакия (в този район се намира руската въздушна база Хмеймим).

Както заявиха от руското министерство на отбраната израелските самолети, прикривайки се зад Ил-20, са го поставили под удара на сирийските средства за ПВО, в резултат на което самолетът с 15 военнослужещи на борда е бил унищожен.

Руският президент Владимир Путин нарече инцидента «поредица от трагични случайни обстоятелства».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;