Сирийските джихадисти са имали, но вече са я изоставили, болница в Ел Бурейка в неотдавна освободената провинция Ел Кунейтра, снабдена със съвременно чуждестранно оборудване и лекарства.

«Тук е пълно с лекарства от Израел, САЩ, Франция. За обикновените сирийци всичко това е било недостъпно», сподели пред журналисти лекарят Фанитах 

Диран при прегледа на аптеката на бившата болница на терористите, показвайки опаковка на таблетки с надпис на иврит.

В болницата има антибиотици, обезболяващи, ваксини, нови хирургични инструменти, съвременно операционно отделение…

В стаите били поставени меки легла, в сградата имало централно отопление. Всичко това било предназначено за джихадистите, воюващи срещу сирийските власти и членовете на семействата им.

«Тук е живял главният лекар на градската болница. Терористите го изгонили от дома му, пренесли тук цялото медицинско оборудване, а по-късно го заменили.

Лекарства, инвентар, инструменти… — всичко това им е било доставяно извън граница: от Израел, Катар, Саудитска Арабия, Турция», разказва Диран.

Местният жител Хсен Бануа показал на журналистите оставеният от джихадистите абсолютно оборудван реанимационен автомобил с английски номера и волан от дясната страна.

«Когато минавахме наблизо, веднага забелязахме тази машина — ярък жълт цвят.

Терористите я захвърлиха. Не знам дали с нея са превозвали своите ранени, но фактът си остава факт — те са били обезпечени с транспорт», заяви той.

През април сирийските власти показаха иззетото от терористите оръжие, голяма част от което е било произведено от страните от НАТО.

Показана беше и подземната база на терористите, където е била разположена друга болницата на ислямистите и килиите, в които за държали мирните жители-техни заложници.

В болницата всички лекарства и оборудване, съдейки по маркировката на опаковките, са били произведени в САЩ и Европа.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;