Пентагонът включи Русия и Китай в списъка с основните заплахи в своята нова стратегия по киберсигурност, съобщава телевизионният канал Fox News, позовавайки се на части от документите, които притежава.

Както се казва в стратегията, САЩ се сблъсква с «неминуем и неприемлив риск» от страна на «вредоносна кибердейност» и са «въвлечени в дългосрочно стратегическо съперничество с Китай и Русия».

«Русия използва информационни операции в киберпространството, за да влияе върху населението на нашата страна и да руши нашите демократични процеси», цитира телевизионният канал част от документите.

Китай, според стратегията, се е опитал да открадне секретна информация от американското правителство и от институтите от частния сектор».

В документа сред заплахите са назовани Иран и КНДР, които уж използват кибервойни, «за да навредят на гражданите на САЩ и да заплашват интересите» на страната.

Пентагонът заявява в стратегията, че ще се старае да «разруши или прекрати кибердейността в самото й ядро», включително активност, която не съответства на нивото на въоръжен конфликт.

От военното ведомство отбелязват също, че въоръжените сили на САЩ ще създадат «по-смъртоносна сила за водене на бойни действия и противопоставяне на вредоносните киберсубекти».

Президентът на САЩ Доналд Тръмп миналата седмица подписа указ за отговорността за намесата в изборите.

Документът предполага въвеждането на санкции срещу чуждестранни лица и организации, които спецслужбите на САЩ подозират в намеса в изборите по «пътя на кибератаки или по друг начин».

Ограничителните мерки ще се бъдат въведени също и за разпространение на пропаганда и дезинформация.

Санкциите включват замразяване на активи, ограничаване на експорта и импорта, забрана за получаване на инвестиции от граждани на САЩ и други мерки.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;