Командването на руската база в провинция Хмеймим вечерта на 17 септември изгуби връзка със самолета Ил-20 на ВКС на Русия. Това съобщи Министерството на отбраната на Русия.

Връзката с екипажа изчезна над Средиземно море на 35 км от крайбрежието на Сирия.

На борда на руския самолет е имало 14 човека, на този етап съдбата им не е известна.

От военното ведомство отбелязаха, че Ил-20 е изчезнал от радарите по време на нальота на четири израелски самолета F-16 над провинция Латакия.

В същия момент руските радиолокационни средства за контрол над въздушното пространство са фиксирали пуск на ракети от фрегата на ВМС на Франция, която се намира в този район.

Командването на руската авиобаза е организирала спасителна операция.

Според данни от портала MarineTraffic, близо до пристанище Тартус в момента се намира спасителният буксир на ВМФ на Русия  «Професор Николай Муров».

ИЗРАЕЛ ОТКАЗА ДА КОМЕНТИРА

Израелските военни отказаха да коментират изявлението на министерството на отбраната на Русия за нальота на ВВС на Израел над Сирия, по време на който изчезна руският самолет Ил-20 с 14 военнослужещи на борда.

«Не коментираме съобщения извън граница», съобщи сътрудничка на пресслужбата на армията на отбрана на Израел след консултация с ръководството.

По-рано в понеделник източник от органите на сигурността на Русия съобщи, че сирийските ПВО са отблъснали ракетна атака над град Латакия.

Източникът посочи, че обстрелването е било извършено от морето, част от ракетите са били свалени преди достигането им до целите.

Според източника, под обстрел са попаднали заводи за производство на изделия за битова химия и алуминий, а също елестростацията в Сакубия.

Нападението е било извършено от морето.

В Латакия са били чути взривове, в небето над града са се виждали ракетите на системата за противовъздушна отбрана.
Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;