ROMANIA-BUCHAREST-THREE SEAS INITIATIVE-FIRST BUSINESS FORUM

Снимка: XINHUA

Букурещ, 18 септември /спец. кор. на БТА Асен Бояджиев/
Инициативата «Три морета» може да бъде изключително полезен инструмент за развитието и модернизацията на икономиките на страните участнички, заяви румънският президент Клаус Йоханис при откриването днес на пленарната сесия в рамките на срещата на върха на инициативата «Три морета», в президентския дворец «Котрочени».

България е представена от президента Румен Радев, който ще има изказване в пленарната сесия на срещата, в рамките на която вчера за първи път се състоя и бизнес форум.

На него е било подписано споразумение за сътрудничество за създаването на мрежа между търговско-промишлените палати на «Трите Морета» и Писмо за намерение за учредяване на фонд на Инициативата.

Време е за региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море да постави взаимната свързаност, особено по оста «Север-Юг», но не само, на най-високо място в дневния си ред, посочи Йоханис, който открои и нуждата да се преодолее разликата в развитието с останалите членки на ЕС.

Напредъкът по проекти в областта на транспорта, енергетиката и дигиталния пазар може да засили икономическите и търговските връзки, както и да увеличи инвестициите в региона, отбеляза Йоханис. Това е потенциал, който ние можем и трябва да използваме изцяло, в близко сътрудничество с партньори от евроатлантическата общност и с европейски и международни институции, добави той.

Инициативата «Три морета» може да засили цялостното икономическо развитие и консолидация на ЕС във времена, в които се подготвяме за важни решения за бъдещето на Съюза, каза румънският президент.

Домакинствана от Румъния, тазгодишната среща на върха на инициативата «Три морета» цели постигането на конкретен напредък в засилването на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност.

Сред участниците във форума са също председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, германският външен министър Хайко Маас, министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери, президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;