Изтребителите на ВВС на Германия  Eurofighter, които изпълняват мисия за охрана на въздушното пространство над страните от Балтика и са дислоцирани в авиобазата Емари около Талин, от понеделник до петък отново извършват ежедневни тренировъчни полети над територията на Естония на ниски височини.

Тренировъчните полети се възобновиха в началото на септември, след като всички полети в рамките на мисията за охрана на въздушното пространство над страните от Балтика бяха спрени заради инцидента със случайното изстрелване на ракети «въздух-въздух» от изтребител на ВВС на Испания  Eurofighter на 7 август. Ракетата така и не е намерена до момента.

«По време на работната седмица изтребителите на ВВС на Германия  Eurofighter

ще извършват тренировъчни полети във въздушното пространство на Естония. Полетите ще се извършват на височина не по-малко от 152 метра и главно далеко от населените места», съобщи пресслужбата на главния щаб на естонските Сили на отбраната.

Пилотите от ВВС на Германия и пет изтребители Eurofighter на 30 август бяха сменени от контингента от ВВС на Франция с четири изтребители Mirage 2000-5,

които охраняваха въздушното пространство над страните от Балтика от 3 май.

В състава на пристигналото в Естония подразделение влизат около 160 военнослужещи.

Основната база на немската ескадрила е в Нойбург в Бавария.

Полетите се извършват на база споразумението между страните от НАТО в специално определени за целта зони.

Такива зони за полети на малки височини са предвидени от всички правителства на страните от Балтика.

Страните от Балтика нямат самолети, годни за въздушно патрулиране, затова от април 2004 година (след тяхното влизане в НАТО) с охраната на въздушното пространство се занимават на ротационен принцип самолетите на страните от НАТО, които са базирани в Литва на летище Зокняй на пет километра от Шауля, а също в авиобазата Емари.

На срещата на НАТО в Чикаго през 2012 година мисията бе продължена за неопределено време.

В Литва мисията се изпълнява от изтребителите на ВВС на Белгия F-16 Fighting Falcon.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;