Бившият началник на морския щаб на Кралските ВМС на Великобритания лорд Алън Уест заяви, че страната не може да обезпечи защитата на своите териториални води, съобщава  The Independent.

Според него, неотдавнашният сблъсък между фреските и британски риболовни кораби в пролива Ла-Манш по време на лов на миди показва, че на Великобритания не й достигат кораби, за да защити своите териториални води.

А след излизането на страната от състава на Европейския съюз тази ситуация ще стане «катастрофална».

Уест също счита, че тази ситуация е и в резултат на недостатъци в организацията на работата на военните служби.

Според неговите твърдения, с командването на тези кораби се занимават различни подразделения, а координацията трябва да се осъществява от единен команден център.

 «Но в този команден център просто няма нито един командващ, който би могъл да даде заповеди на правителствените учреждения, за да могат те да предприемат каквито и да било действия, и затова този център не може да осъществява надеждно командване», каза военният.

Уест добави също, че когато Великобритания напусне Европейския съюз, ще й се наложи самостоятелно да патрулира в своята икономическа зона, а с настоящото положение във ВМС на Великобритания всичко това ще се превърне в «катастрофа».

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;