Бойните кораби на Втора постоянна военно-морска група на НАТО понастоящем осъществяват патрулиране в района на Източното Средиземноморие, това следва от мониторинговите данни в западните информационни морски ресурси.

Според техните сведения, в Източното Средиземноморие в състава на натовската корабна група в непосредствена близост до Сирия понастоящем се намират фрегатите на ВМС на Холандия «Де Рьотер», на ВМС на Канада «Уил ке Квебек» и на ВМС на Гърция «Ели».

Информация е потвърдена в блога на капитана на холандската фрегата, която е флагман на натовската групировка.

Както се съобщава, понастоящем в източната част на акваторията на Средиземно море вече се намират три ракетни есминеца на ВМС на САЩ —  «Карни», «Рос» и «Уинстън Чърчил», които са снабдени с крилати ракети «Томахоук» с далечина на действие 1.6 хиляди километра, както и флагманът на 6-ти оперативен флот —  щабния кораб «Маунт Уитни».

В Средиземно море се намират също не по-малко от три американски ударни атомни подводници от клас  «Лос-Анджелес», снабдени с ракети «Томахоук».

Според данни на западните наблюдатели, в момента силите на ВМС на САЩ в Средиземно море разполагат минимум със 204 крилати ракети «Томахоук» за нанасяне на удари по цели в Сирия.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;