Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович (Словакия) обяви днес готовността си да бъде кандидат за следващ председател на институцията.
Шефчович ще участва във вътрешната надпревара в Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Окончателното решение кого ще издигне ПЕС за председател на ЕК се очаква да бъде взето на 7-8 декември на партийно заседание в Лисабон.
Готов съм да служа на ЕС в друго качество, заяви днес Шефчович, който от 2014 г. отговаря за т. нар. енергиен съюз, а предишните пет години бе еврокомисар по образованието. Желая да поведа общите усилия на социалдемократите за промяна в Европа, добави той.
Шефчович отбеляза, че в ЕС съществува чувство за неравенство заради неравномерно разпределените в обществото ползи от глобализацията и заради разширяващата се пропаст между бедни и богати.

Съществува чувство на несигурност от цифровизацията, миграцията, демографията, носталгия по миналото. Прогресивните ценности са поставени под натиск.

Фалшивите обещания на антиевропейците, ксенофобите, популистите използват оправданите страхове на хората, злоупотребяват с родолюбието.

Тези сили играят с огън, който може да унищожи европейската ни мечта, коментира кандидатът.
Хората навсякъде в Европа трябва да се чувстват готови за бъдещето. Желая да укрепя чувството за сигурност и стабилност.

Европа трябва да бъде подкрепена от всички граждани. В последните 10 години в ЕК разбрах какво можем да постигнем заедно.

Съдбата ни е в собствените ни ръце. За много неща трябва да разчитаме на себе си, заяви Шефчович.
Като естествени търговски съюзници на ЕС той посочи САЩ и Китай. Европа трябва да бъде социална, зелена, солидарна, уверена, горда, умна.

Трябва да спрем да говорим за изток и запад, север и юг. Необходими са мостове между градовете и покрайнините, между избирателите и избраните, изградени на основата на взаимното доверие и разбиране. Политиците трябва да дадат добрия пример, добави Шефчович.

За разлика от своя съперник от Европейската народна партия Манфред Вебер, включил се в надпреварата за председател на ЕК миналата седмица, Шефчович даде възможност за въпроси на журналисти и произнесе 1-2 изречения на френски език.

Попитан за отношенията със САЩ и ядреното споразумение с Иран, Шефчович защити сделката с Техеран, както и предложението ЕС да внася енергия, която да плаща в евро, а не в долари, както досега.

Той добави, че въпреки трудните отношения с Русия ЕС се надява преносът на газ през Украйна да продължи и догодина.
Шефчович (52 години) е завършил Московския държавен институт за международни отношения, а след това е работил като дипломат в Зимбабве и Канада. Той е бил посланик в Израел и постоянен представител на Словакия в ЕС.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;