Вероятните санкции на САЩ по отношение на «Северен поток-2» са свързани преди всичко с въпроса за транзита на руския газ през Украйна, съобщи министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери в интервю за вестник  «Коммерсант».

«Надявам се, че на всички е ясно: санкциите по отношение на «Северен поток-2» са свързани преди всичко с въпроса за транзита през Украйна. Има и по-общ философски въпрос за ограничения брой доставчици на газ за Европа… Членовете на ЕС са много чувствителни по този въпрос…Германия и Австрия се придържат към друга позиция.

Но всички останали, с които съм говорил, искат алтернатива на «Северен поток-2»- по-точно искат газ от САЩ.

Не е вярно това, че сме против «Северен поток-2″, защото искаме да продаваме американския втечнен газ», съобщи Пери.

На бележката на журналиста, че Трансадриатическия газопровод е несравним със «Северен поток-2» Пери отговори, че «независимо от това, да се твърди, че ние искаме да спрем «Северен поток-2″, за да продаваме повече втечнен американски газ, е неправилно».

Той подчерта, че «по-нататъшните действия на Русия по отношение транзита на газ през територията на Украйна са много важни».

Пери коментира думите на журналиста за това, че, както в Русия, така и в Германия и Австрия преобладава мнението, че САЩ се опитват да спрат «Северен поток-2», за да вземат от Русия европейския пазар.

Според него, «26 страни от ЕС не считат така», «те искат американски газ».

Пери счита, че един източник на енергия носи рискове за превръщането на доставките в политически действия.

В началото на септември той проведе в Москва преговори с главата на Министерството на енергетиката на РФ Александър Новак и главата на Министерството на финансите Антон Силуанов. Според Пери, по време на преговорите те не са успели да го разубедят за «Северен поток-2».

Против «Северен поток-2» са Украйна, Латвия, Литва и Полша.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;