Мнозинството страни от Групата от Лима отхвърлиха вчера всякаква «военна интервенция» или «употреба на сила във Венецуела», ден след като генералният секретар на Организацията на американските държави /ОАД/ заяви, че не изключва този вариант, съобщи Франс прес.
Единайсет от 14-те страни, съставляващи Групата от Лима,  «изразиха своето безпокойство и отхвърлиха всякакви действия, включващи военна намеса или използване на насилие, заплаха или употреба на сила във Венецуела», се казва в комюнике, разпространено от бразилското външно министерство. Единайсетте страни са Аржентина, Бразилия, Чили, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Мексико, Панама, Парагвай, Перу и Сейнт Лусия.
В петък генералният секретар на ОАД Луис Алмагро заяви, че не трябва да се изключва никакъв вариант спрямо Венецуела, включително «военна намеса за сваляна на режима на /президента/ Николас Мадуро», когото той обвинява, че е предизвикал най-тежката хуманитарна и миграционна криза в Латинска Америка от десетилетия.
Групата от Лима, която включва също Канада, Колумбия и Гвиана, беше учредена през 2017 г., за да помогне за решаването на кризата във Венецуела.
Единайсетте страни от организацията потвърдиха също ангажимента си за «възстановяване на демокрацията във Венецуела и преодоляване на тежката криза (…) чрез мирни преговори».

Те призоваха правителството на Мадуро да «сложи край на нарушенията на човешките права, да освободи политическите затворници и да зачита автономията на властите».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;