В Европейския парламент в Страсбург днес се очертава ожесточен дебат между евродепутатите и унгарския премиер Виктор Орбан, който ще присъства лично. Европейските депутати ще обсъждат дали ЕС трябва да предприеме мерки, за да предотврати «опасността от тежко нарушение на своите ценности» в Унгария.
Гласуването след дебата е насрочено за утре (статията е от 11 септември, бел.ред.) по обяд и се очаква гласовете да бъдат разделени почти по равно.
Това е първият случай, при който Европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Задействането на процедурата по чл. 7 се прави според обвързващи правила: освен простото мнозинство от гласовете (376), резолюцията трябва да бъде подкрепена и от най-малко две трети от подадените гласове.
Резултат, който е още по-труден за постигане, защото основната политическа група в Европейския парламент е Европейската народна партия (ЕНП, с 218 евродепутати), в която влиза и партията на Виктор Орбан ФИДЕС (с 12 представители). ЕНП включва и формации като Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, християнсоциалната партия на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и френската партия «Републиканците».
Евродепутатите ще трябва да се произнесат по резолюция, изискваща от Съвета (страните членки) да «констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС» в рамките на чл. 7 от договора на ЕС.

Парламентът е загрижен
Докладът на евродепутатката Джудит Сарджентини изброява «безпокойствата» на ЕП, които се отнасят до «функционирането на конституционната и изборна системи», «независимостта на съдебната власт», «корупцията и конфликтите на интереси», и до различни индивидуални свободи, както и правата на бежанците.
«Винаги сме смятали, че става дума за лов на вещици», отговори говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач на пресконференция в Брюксел. В отговор на доклада на Сарджентини правителството публикува онлайн «информационен документ» от над 100 страници.

Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

Досега европейската изпълнителна власт задейства срещу Унгария няколко наказателни процедури, за да покаже недоволството си: от неспазването на законодателството на ЕС по отношение на правото на убежище, от закона, който криминализира оказването на помощ на мигранти, от закона за финансиране на неправителствени организации и закона за висшето образование.

Очаква се днес следобед Виктор Орбан да вземе думата само един път, в началото на дебата, след докладчика, Съвета и Комисията.

С твърдата си линия срещу имиграцията, авторитарния стил и антиевропейските позиции, Виктор Орбан е въплъщение на популистката вълна, която залива Европа. ЕНП е умерена дясна формация, на която често задават въпроси за двойнственото й отношение към ултраконсервативния лидер.
«Големият въпрос е как ще гласува ЕНП и особено (председателят на парламентарната й група в ЕП) Манфред Вебер», обобщава заместник-председателката на Групата на социалистите и демократите в ЕП Мария Жоао Родригес.

Германският евродепутат от Християнсоциалния съюз (ХСС), баварските съюзници на Меркел, наскоро обяви амбициите си да стане следващият президент на Европейската комисия.

Политически залог
В интервю за австрийския в. «Стандарт» Манфред Вебер увери, че ЕНП «не проявява специална благосклонност» към Виктор Орбан.

«Ако Орбан покаже, че е готов на компромис и обясни как иска да реши проблема, ние ще бъдем готови да го обсъдим», обясни Вебер. ЕНП ще реши след дебата дали ще гласува като група, или ще остави избора на своите членове.
Политическият залог на това гласуване на убягва на никого с приближаването на европейските избори. След среща с италианския вътрешен министър Матео Салвини в края на август Виктор Орбан определи френския президент Еманюел Макрон като свой основен противник в Европа. Макрон отвърна незабавно с уверението, че «няма да отстъпи никога пред националистите и пред тези, които използват словото на омразата».

Миналата седмица Макрон поиска от ЕНП «да изясни позициите си».

«Не можете едновременно да сте на страната на канцлерката Меркел и на премиера Орбан, това е сигурно», заяви френският президент.

В другите политически групи мненията са по-ясно изказани. Поддръжниците на държавния суверенитет (Европейски консерватори и реформатори) и Европа на нациите и свободата (крайната десница) отхвърлят резолюцията.

Групата на социалистите и демократите, Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ), Зелените и Европейската обединена левица/Северна зелена левица (крайнолеви) я подкрепят. /БТА/Марин Лауше от Франс прес

Тагове: ; ;