Румен Радев: Погазването на закона вече е норма в България

Румен Радев: Погазването на закона вече е норма в БългарияНяма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес в Казанлък в отговор на въпрос дали ще подпише указ за освобождаване от поста на главния секретар на МВР Младен Маринов, номиниран за министър на вътрешните работи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това съобщи БТА.

  «У нас някак си се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация», е посочил Радев. 
Държавният глава е подчертал, че ясно е посочил какво трябва да се направи, и го е обяснил където трябва.

Законът трябва да се спазва на най-високо ниво, ако искаме да се спазва и по-надолу, е допълнил Румен Радев.

  «Мисля и че е малко странно да ми задавате този въпрос след случая в Перник с арестувани журналисти, който вече ни прослави по страниците на световния печат, докато вие удобно мълчахте», е посочил още президентът. 
Попитан за предстоящото участие на делегация, водена от българския министър-председател, която ще представи страната ни на заседанието на Общото събрание на ООН, държавният глава е подчертал, че «обилните обяснения от Министерски съвет категорично не отговарят на истината.»

«Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът.

Проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията и дали се спазва духът на Конституцията», е заявил Румен Радев.    

Президентът е посочил и че Министерството на външните работи е нотифицирало в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване на президентската институция.

    «Всички други впоследствие срещи, писма, те са постфактум.

А между другото от писмата много ясно личи липсата на съгласуване», е подчертал още държавният глава. 

Коментари:

Зареждане ...