15 септември 2018-Нюз Фронт.

«Дворът на Кирилицата» в Първопрестолна Плиска продължава да изпълнява обещанието си, да се превърне в световен център на наследството, оставено от светите равноапостолни братя Кирил и Методий.

И ако някога, именно България е поела по пътя на духовното просвещение в Европа, то днес, тази духовна мисия подета от създателят на единствения в света музей на Кирило-методиевото дело, Карен Алексанян продължава с дела да впечатлява и вдъхновява, не само у нас, но и в други държави.

На 14 септември 2018, когато Българската Правослана Църква отбелязва Въздвижение на Светия кръст Господен — Кръстовден, в «Дворът на Кирилицата» бяха тържествено открити паметниците на големият Николай Хайтов, бюст- паметникът е дело на синът му Александър Хайтов.

В Алея на писателите достойно място заеха вечните руски класици Николай Гогол дело на академик Салават Щербаков, Максим Горки с автор академик Владимир Соскиев, Иван Тургенев, изработен от Борис Соскиев.

Идеята е, пояснява Карен Алексанян, да бъде представена не само литературната, но и скулптурната школа на народите взели Азбуката и словото от България.

 

Важно е да отбележим, че всички паметници се финансират от самият създател на «Дворътна Кирилицата» Карен Алексанян, който въпреки всички трудности, продължава да развива делото, което ще остане за поколения напред.

Припомняме, че за тържественото откриване създателят на «Дворът на Кирилицата» отправи официални покани не само до представители на българското ръководство, да присъстват на церемонията, но и към първите лица на Русия.

 

 

 

(  Александра Дергачева вице-консул на Генерално Консултво на РФ в град Варна,

в средата Карен Алексанян — Създателят на «Дворът на Кирилицата», до него директорът на Руския културно-информационен център Павел Журавльов)

 

 

 

 

 

 

 

 

 „Мисията на Двора на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже нагледно на народите от целия свят, че България, и в частност Първопрестолна Плиска, е Родина на Кирилицата — споделя Карен Алексанян. – А най-важната мисия е- възпитанието на децата и младите хора в дух на славянски патриотизъм. Нека те никога да не забравят, че българският език е свещен.“  

Заради сложния си график, гостите от Русия, които получиха покани, не успяха да присъстват лично, но изпратиха поздравителни адреси.

Както виждате, представяме поздравителните адреси от Русия.

Ако някой попита защо не представяме и поздравителните адреси от България, ще трябва да признаем, че такива не са получени ( може би нашите държавници и техните прес-служби, мислено само са изразили своята подкрепа, и не са успели да намерят време да пишат или присъстват на Церемонията, въпреки, че вече в «Алея на писателите» гордо стоят 9 паметника на едни от най-големите български имена.

Да се надяваме в бъдеще, че представителите на българската власт, в лицето на различни министесртва ще поправят пропуска си и ще намират време и желание да участват в такива важни събития не само за България, но и за световната култура.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;