Държавният секретар Майк Помпейо обвини Джон Кери, своя предшественик от времето на президента Обама, че «активно подкопава» американската политика спрямо Иран чрез срещите си напоследък с иранския външен министър,  предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.

В необичайно рязкото си изявление Помпейо заяви, че срещите на Кери с Мохамад Джавад Зариф са «неподобаващи», «безпрецедентни» и «повече от неуместни».
В четвъртък вечер президентът Доналд Тръмп също се нахвърли срещу Кери, като написа в Туитър, че демократът е имал «незаконни срещи с крайно враждебния Ирански Режим, което може само да подкопае нашата страхотна работа и е в ущърб на американския народ».
Помпейо заяви, че ще остави на други «юридическите решения», но упрекна бившия държавен секретар, че води диалог с «най-големия в света държавен спонсор на тероризма» и съветва Иран «да изчака», докато сегашната администрация си отиде.
Няма такъв прецедент в историята на Съединените щати и подобно поведение не подобава на бившия държавен секретар, заяви раздразнено Помпейо пред репортери в Държавния департамент.

Това не съответства на външната политика на САЩ, ръководена от сегашния президент, и е повече от неуместно, добави той.
В отговори на Тръмп Кери го посъветва в Туитър:

«Г-н президент, би трябвало да се тревожите повече за срещите на Пол Манафорт с Робърт Мълър, отколкото за моите с външния министър на Иран.

Но ако искате да научите нещо за ядреното споразумение, което направи света по-сигурен, купете си новата ми книга.»

Кери редовно критикува президента за решението му през май да оттегли САЩ от иранската сделка, но отрича, че  «дава съвети» на Техеран.

Той отново атакува Тръмп на завършилата вчера световна среща за климатичните промени в Сан Франциско, като нарече решението му да оттегли САЩ от Парижкото споразумение «най-безотговорното действие, предприемано от който и да било президент на САЩ когато и да било».
В изявление говорителят на бившия държавен секретар Мат Съмърс подчерта, че «няма нищо необичайно, още по-малко неподобаващо или неуместно, в това бивши дипломати да се срещат с колеги от чужбина.

Хенри Кисинджър години наред се срещаше с представители на Русия и Китай, напомни той и добави:

«Това, което е неподобаващо и неуместно, е трибуната на Държавния департамент да се употребява за политически театър.»

Тагове: ; ; ; ; ;