Президентът на Украйна Петро Порошенко реши, че споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС фактически е «победа над Русия».

Такова изявление държавният глава направи по време на форума на международната организация «Ялтинска европейска стратегия»  в Киев.

«Мога да констатирам, че ние победихме Русия, измина вече една година, откакто споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС влезе в сила. Експортът на ЕС е от 42 до 43 %, стремително се приближаваме към 50 %, това в голяма степен компенсира тези загуби, които ни нанесе Русия», написа Порошенко в  Twitter.

Последните години Киев води политика на заместване на продукцията, която е руско производство.

По-рано Митническата федерална служба заяви, че външнотърговският оборот между Русия и Украйна от януари до май 2018 година е бил в рамките на

5,838 милиарда долара, което годишно е  28,7 %.

Според данните от службата за статистика на Украйна, Русия е най-крупният инвеститор в украинската икономика — в общия дял чуждестранни инвестиции Русия има 36 %.

По-рано депутатът от Върховната рада на Украйна Вадим Рабинович заяви, че свободната икономическа зона с Европа е донесла на украинската икономика само загуби, а прекратяването на икономическите отношения с Русия, с която търговският оборот «расте всеки месец», заплашва Украйна с катастрофални последици.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;