Както съобщава сирийската информационна агенция САНА, в Сирия е арестуван гражданин на САЩ, който е обвинен в помагачество на терористите от ИДИЛ.

Според наличните данни, сред откритите вещи на мъжа е имало два паспорта.

Името на американския паспорт не се разгласява, но вторият паспорт е издаден в Йордания на името на Ибрахим Мусабили.

Веднага след ареста сирийският посланик изпратил данните в американското посолство. След 2 часа оттам направили изявление, че даденият човек се търси на федерално ниво заради предполагаеми контакти с лидери от ИДИЛ.

Съобщи се още за втори задържан терорист с паспорт на САЩ. Той бил арестуван от сирийските спецслужби преди два месеца.

Салах Али Мохмади е обвинен в подкрепа на терористите.

Спецслужбите на САР изяснили и други подробности, на базата на които станало ясно през какви канали на територията на Сирийската арабска република постъпват въоръжение и взривни вещества.

Изяснило се още, че доставчици са западните спецслужби, които са предоставяли заедно с въоръжението пари и инструкции за монтиране на безпилотни летателни апарати и взривни вещества.

Буквално преди няколко дена руските ВКС нанесоха точни удари по добре замаскирана база на джихадистите, точно там се монтираха безпилотните апарати, които над десет път атакуваха руската база в Хмеймим.

(в раздел «Видео», а и в «Статии» пак в този сайт има поредица от материали по този повод, бел.ред.)

Представителите на руските спецслужби твърдят, че за последните години ЦРУ е разрабитило няколко стотин джихадисти от различни страни, дали са им гражданство в замяна на това са ги заставили да воюват в редиците на ИДИЛ.

Така спецслужбите на САЩ ударили с един удар два заека: във всеки отряд на ИДИЛ американците имали свой информатор, при това той заемал мястото на главатар или бил дясната му ръка.

Вторият плюс е: ако този войник бива пленен от сирийските военни, той не може да бъде ликвидиран, защото е гражданин на САЩ.

Всичко, обаче, се променило с идването в страната на руския контингент.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;