По време на маневрите «Изток-2018» на полигона «Телемба» в Бурятия руските военни са използвали «ракети-невидимки», превъзхождащи по характеристиките си известните чуждестранни аналози, сподели в интервю за «Звезда» началникът на 76-та дивизия на ПВО полковник Сергей Тихонов.

Според него, командването е взело решение да усложни задачата на ученията, затова не се е ограничило с използването на обичайните учебни ракети.

По време на условния масиран удар руските въоръжени сили е трябвало да свалят специални тренировъчни копия на истински крилати ракети, имитиращи балистични бойни глави, а също мишени-имитатори на ракети с използването на технологията стелт.

Тихонов уточни също, че командването на е било сигурно в това, че военните ще се справят с поставената задача.

«Никакви 100 — процентови гаранции за успешното отразяване на толкова масиран условен удар не можеше да даде никой. Работата още беше и в това, че по време на маневрите бяха използвани особени мишени-имитатори на ракети, с много ниска радиозабележимост, казано по друг начин — с технологията стелт, «невидимки».

Тези ракети-мишени превъзхождат всички чуждестранни аналози на вече съществуващите ракети», заяви той.

Но, както отбелязва Тихонов, независимо от трудните условия, руските екипажи са успели да отразят всички ракети, при това някои от тях — още при излитането им.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ;