Съединените щати няма да намалят военното си присъствие във военновъздушната база Инджирлик в Турция, съобщи за ТАСС говорителят на Пентагона Ерик Пейхън.
«САЩ няма да ограничат присъствието си в Турция. Съединените щати в продължение на десетилетия използват (базата) Инджирлик и ще продължат да го правят с подкрепата на нашия съюзник в НАТО — Турция. Турция е съюзник в НАТО и надежден партньор в коалицията срещу «Ислямска държава», заяви още той.
Говорителят уточни, че дейностите по използването на базата Инджирлик и на други съоръжения в Турция се координират с турските партньори.

«Те напълно ни подкрепят», каза още Пейхън. Това съобщи БТА.
Гръцката телевизия Антена (ANT1) съобщи по-рано, че САЩ, изглежда, се готвят да напуснат Инджирлик в Турция и да я сменят с нова военна авиобаза в Гърция. Според информацията Гърция и САЩ обсъждат установяване на военновъздушна база на остров Карпатос от архипелага на Додеканезите.

Американският вестник «Уолстрийт джърнъл» писа в сряда, позовавайки се на американски официални лица, че командването на въоръжените сили на САЩ води преговори с цел да разшири мащаба на военните операции на територията на Гърция, като използва военновъздушните и военноморските бази в тази страна.

По-трайно използване на военни обекти в Гърция обаче не се разглежда от Вашингтон като алтернатива на авиобазата Инджирлик в Турция, посочват източниците на вестника.

Тагове: ; ; ; ; ;