Германия е готова да «поеме отговорността по възстановяването» на Сирия, в случай че бъде постигнато политическо решение на конфликта и се стигне до свободни избори, предаде БТА.

Това предаде Франс прес, цитирайки изявление на германския външен министър Хайко Маас преди днешната му среща с руския си колега Сергей Лавров.

«В наш интерес е Сирия да се превърне в стабилна страна. За да се случи това, трябва да я изградим наново. Бъдещата ни роля в това отношение е важна», написа Хайко Маас в Туитър.

Владимир Путин призова по време на свое посещение в Берлин Европейския съюз да участва финансово във възстановяването на Сирия, което ще позволи милиони бежанци да се върнат в домовете си.

Германия прие няколкостотин хиляди от тях от 2015 г.

«Това е потенциално огромно бреме за Европа. По тази причина трябва да бъде сторено всичко, за да може тези хора да се приберат вкъщи», каза по време на визитата си Путин.

«Знаем какъв е залогът в Сирия. Става дума за предотвратяване на най-лошото: нова хуманитарна катастрофа. Ще изразя днес пред руския си колега Лавров надеждата ни, че няма да има голяма офанзива срещу Идлиб», посочи Хайко Маас.

Тагове: ; ; ; ; ; ;