Малко хора в Дания следят състоянието на сътрудничеството в рамките на НАТО така внимателно, както депутатът Мадс Фюгледе.

Както пише изданието Politiken, той се ползва с голямо уважение за това, че така дълбоко разбира отношенията с най-крупните партньори в алианса, дори неговите политически противници наричат аналитика — специалист по САЩ.

В интервю за датското издание експертът сподели, че изпитва тревога, която споделил с други датчани, които традиционно се отнасяли към САЩ и НАТО положително, пише изданието.

«НАТО се намира в критична фаза на съществуването си.
Историческият контекст на алианса частично е ерозирал.
Алиансът трябва да преразгледа състоянието си, за да бъде готов за задачите на новото време», заяви политикът.
Според него, европейците в момента се намират в такава фаза, в която между тях няма съгласие относно плащанията за отбрана.
И ако членовете на алианса вече не могат да се договорят колко да плащат, за да сдържат Русия или да изпълняват общи мисии, например в Близкия изток, това означава, че пред НАТО виси голям проблем.
«Всички президенти след Роналд Рейгън и Джордж Буш не успяха в сдържането на Русия. И Тръмп изглежда не е готов за това.
Ако не увеличим плащанията и не покажем, че внимателно се отнасяме към съществуващите заплахи, в Европа ще се създаде ситуация, при която НАТО ще се превърне в сенчеста организация с риск да остане без ръководство», добави датският експерт.

«Путин провокира да разбие единството между членовете на НАТО. Това е изключително неприятна и дестабилизараща ситуация», счита Мадс Фюгледе.

Петя Паликрушева

Източник: Politiken

Тагове: ; ; ; ;