В украинските СМИ в последно време активно се обсъждат слуховете, че Русия ще въвежда в Донбас най-новите си системи за радиоелектронна борба.

Убийството на главата на Донецката народна република Александър Захарченко рязко изостри обстановката в региона, но украинският лидер не престана да инициира нови провокации срещу опълченците от Донбас.

Вероятно в светлината на последните събития президентът Порошенко просто се е изплашил от тежките последствия за Незалежната.

Уж за прехвърляното в Донбас на най-ново въоръжение украинските СМИ съобщиха, позовавайки се на изследователи от портала «Bellingcat». Журналистите считат, че в Донбас се е появил комплекс за радиоелектронна борба «Билина», използван за първи път по време на ученията  «Запад-2017».

Една от ключовите функции на тази система е извеждането от строя на наблюдателните безпилотни апарати и разузнавателните дронове.

В Украйна заявиха, че наблюдателите от ОССЕ в Донбас са фиксирали още 4 средства за радиоелектронна борба, в частност — системата«Репелент-1», разработена в Русия през 2016 година.

Тази система може да изведе от строя безпилотните летателни апарати на разстояние 30-35 км.

Наблюдателите уж открили подобни средства за радиоелектронна борба, като «Красуха-2», «Билина» и високотехнологичната  «Леер-3», която лесно може да ликвидира работата на телекомуникационните системи на противника.

След гибелта на Захарченко на 31 август, на линията на фронта бе фиксирана интензивност на бойните действия, засилиха се обстрелите от страна на Украйна.

Донецк очаква скорошно настъпление на армията на Киев.

На този етап Порошенко не се решава на активни бойни действия.

На този етап.

News Front

 

Тагове: ; ; ;