В излъчено днес интервю на сайта на руската държавна  телевизия Ар Ти, двамата мъже, обвинени от британската прокуратура в опит за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри, заявиха, че през март са били в Англия като туристи, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.
Двамата казаха, че може и да са се приближили случайно до къщата на Сергей Скрипал, но не знаят къде точно се намира тя. По думите им те прекарали в Солсбъри по-малко от час, защото времето било лошо.
Британската прокуратура съобщи, че двамата мъже — Александър Петров и Руслан Боширов, са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ) и е почти сигурно, че са действали по заповед от най-високо място в Русия.
Петров и Боширов казаха, че не работят за ГРУ, а са обикновени бизнесмени и жертва на «фантастично, фатално съвпадение», докато са били на почивка в чужбина.
Двамата се появиха по телевизията ден след като президентът Владимир Путин каза, че Русия е установила местонахождението им, но около тях няма нищо престъпно. Държавният глава изрази надежда, че двамата ще направят публични изявления.
Петров и Боширов заявиха, че заслужават извинение от истинските извършители на отравянето, ако някога бъдат открити.

Те казаха, че се надяват британските власти да открият свързаните с тази история хора и разчитат на извинение от Лондон. Освен това посочиха, че не са носели парфюм на «Нина Ричи», както твърдят британските власти.
«Нормален мъж да носи у себе си женски парфюм, не е ли глупаво? Когато минаваш границата, проверяват всичките ти вещи. Ако у нас е имало нещо, у тях щяха да възникнат въпроси защо в мъжки багаж има женски парфюм», каза Боширов.
В началото на септември британската полиция разпространи снимка на шишенце с парфюм, в което било пренесено нервно-паралитичното вещество, причинило  смъртта на жителка на Еймсбъри, предаде ТАСС.
Двамата мъже казаха, че се страхуват за живота си.

«След като животът ни се превърна в кошмар, не разбирахме какво трябва да направим, къде да отидем. В полицията, в Следствения комитет, в посолството на Великобритания?», каза Петров.

Двамата казаха, че са предприемачи от средна ръка във фитнес индустрията, занимават се с витамини, микроелементи, протеини.

Тагове: ; ; ; ; ; ;