(Настоящият превод съдържа оценката само на чуждестранното издание и не отразява позицията на редакцията, бел.ред.)
Постоянният представител на САЩ Ники Хейли предупреди Русия и Иран за «крайно сериозните последствия», които могат да настъпят в случай, че те продължат да нанасят въздушни удари по последния, държан от «въстаниците» регион в Сирия — провинция Идлиб, съобщава CNN.
Тя подчерта също, че Вашингтон ще отговори на използването на химическо оръжие в страната.
«Ако Асад, Русия и Иран продължат да се движат по този път, на който са застанали, последствията ще бъдат крайно сериозни. Искам да повторя също това, което казах миналата седмица на режима на Асад и на всички останали, който обмислят употребата на химическо оръжие в Сирия.
Когато ние, САЩ, казвахме, че ще отговорим на използването на химическо оръжие, ние доведохме нещата до логичния им край. Няма да отстъпим от това».
По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН Хейли също заяви, че тази година «светът наблюдава явна военна ескалация» от страна на Русия и «сирийския режим», които били извършили над 100 удари с употребата на «бомби, ракети и артилерия» в опита си да извоюват последната крепост на въстаниците след седем години война.
Хейли обвини Русия и Иран за това, че те не проявяват особен интерес към политическото регулиране, нарече действията им типични за «страхливци, заинтересовани само от кървави военни завоевания».
Постоянният представител на Русия към ООН Василия Небензя в отговор на заплахите на Хейли заяви, че Дамаск няма химическо оръжие.
Той подчерта също, че от политическа и хуманитарна гледна точка, за режима на Асад би било глупост да използва подобно въоръжение, защото това би подтикнало САЩ и другите страни да нанесат удар по Сирия.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис отказа да отговори на въпроса за това, ще предприемат ли САЩ военни действия срещу сирийския режим в случай, че Дамаск употреби химическо оръжие.
«Нямам намерение да казвам на целия свят какво смятаме да правим», посочи главата на Пентагона.
Той все пак подчерта, че сирийският лидер Башар Асад е бил предупреден, съобщи
CNN.
Петя Паликрушева
Източник: CNN

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;